Výtvarný návrh na pamätník sv. Cyrila, Metoda a Gorazda v Bratislave má víťazov

23.02.2012 Bratislava

Bratislava 23. februára (TASR) - Výtvarný návrh na pamätník sv. Cyrila, Metoda a Gorazda v Bratislave má víťazov. Tri najlepšie návrhy vybrala odborná porota z 24 predložených. Po dopracovaní týchto návrhov vyhlasovatelia súťaže rozhodnú o návrhu, ktorý sa bude realizovať. Ohodnotené budú tri víťazné návrhy - Proglas (Mgr. art. Peter Beňo, Lipany), Rotunda (akad. sochár Anton Gabrík, Modra) a Cyril (akad. sochár Ján Leško, Trebišov).

Verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh súsošia sv. Cyrila, Metoda a Gorazda v Bratislave vyhlásili Matica slovenská, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru a Spoločnosť svätého Gorazda. Pamätník bude odhalený v jubilejnom cyrilo-metodskom roku 2013 pri príležitosti 1150. výročia príchodu solúnskych bratov k našim predkom.

Svoje návrhy do tejto verejnej anonymnej súťaže v stanovenom termíne odovzdalo 24 výtvarníkov, ktorí návrh súsošia predložili v samostatnom vyhotovení vo veľkosti cca 50 cm. K návrhom patrila fotografická vizualizácia a architektonické riešenie umiestnenia v priestore. Odborná porota, ktorú vymenovali vyhlasovatelia súťaže 21. februára 2012, posúdila súťažné návrhy a vybrala tri najlepšie.

Matica slovenská plánuje v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta Bratislava vystaviť súťažné návrhy na súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda v dňoch 13.–18. marca 2012 v Primaciálnom paláci v Bratislave.
 

Vyberte región